krajská soutěž A starší 2009/10

1

SK Spartak Hulín

55
2

Francova Lhota

48
3

Vlachovice

45
4

Štítná

44
5

Dolní Bečva

42
6

Vizovice

38
7

Velké Karlovice

35
8

Bylnice

33
9

Slavičín

27
10

Holešov

23
11

Val. Klobouky

21
12

Mladcová

17
13

Podlesí

16

 


Rozpis utkání Spartaku - jaro 2024

Archív zpráv zde

náhodné foto

Odkazy FAČR


is.fotbal.cz
úřední deska


Dorost >> Zápasy >> Hra dobrá, výsledek špatný - TJ Štítná nad Vláří - SK Spartak Hulín 4:2 ročník 2009/2010

Hra dobrá, výsledek špatný - TJ Štítná nad Vláří - SK Spartak Hulín 4:2

28.9.2009 | 09:42:23 - Po sérii vítězství s relativně slabšími soupeři zajížděl Spartak do Štítné n. Vl., kde na něj čekal tým ze špice tabulky. K zápasu nemohl pro zranění odjet důrazný stoper Dlabaja a pro nemoc také ofenzivní záložník Němec, čili dva důležití hráči v poslední době velmi kompaktní středové osy celku. Po dlouhé pause se připojil Neradil, který byl pro svou zkušenost ihned nominován na uvolněný post ve stoperské dvojici. Hráči byli připravováni na náročný zápas plný osobních soubojů, který mohou úspěšně zvládnout enormním nasazením, důrazem, pozorností v obraně a pokud možno udržením míče na polovině soupeře. Přáním celého kolektivu bylo překvapit domácí aktivní a nebojácnou hrou, výsledkově uspět a přiblížit se k čelu tabulky.

Hulínští hráči si slova před zápasem vzali k srdci a téměř celých prvních čtyřicet minut byli jasně lepší. Ve hře byli vždy o krok napřed, na nepříliš rovném terénu dokázali navíc dobře kombinovat, vytvářeli si velké množství šancí a domácí takřka nepouštěli na vlastní polovinu. Ve 4. min. střílel těsně vedle Neradil a o dvě minuty později jej napodobil Berečka. To byla známka toho, že i obránci se zapojovali do celoplošné aktivní hry. V 10. min. podnikli hosté pěkný útok po levé straně, na přesný centr si za obranu zaběhl Adamík a z voleje nádherně trefil šibenici, jenže tento krásný fotbalový okamžik a gól zhatil domácí pomezní rozhodčí, který jako jediný viděl Adamíkův ofsajd.

To, že tento záložník během centru předbíhal ještě dva obránce před sebou byl asi marný argument. Tento domácí pomezní byl důležitou postavou zápasu, přičemž tento okamžik a další průběh ukázal, proč již před začátkem tak vehementně usiloval o místo právě na této lajně odkud za souhlasu hlavního sudího doslova vystrnadil pomezního z Hulína, který byl na této straně připraven mávat již několik minut před úvodním hvizdem. I to je bohužel realita dnešního mládežnického fotbalu v krajských soutěžích praktikovaná zejména na Valašsku. Po krátkém dohadování se pokračovalo dál za bezbrankového stavu. Hostující dorostenci nadále drželi míč a ojedinělé nákopy domácích zatím uklízel do bezpečí na velkém prostoru operující Neradil. Ve 14. min. bylo vidět, že i krátká ztráta koncentrace v našich zadních řadách může být velmi nebezpečná. Domácí házeli aut do našeho vápna a obránci Polák, Jankola a Neradil spolu s mlčícím brankářem Vajdou úplně zapomněli na jediného útočníka domácích, který naštěstí zbrkle vysoko přestřelil. Z protiútoku si hostující Horák po kličce do středu nachystal míč na pravačku, vystřelil z 30 metrů a prudký míč skončil za zády nepříliš jistého gólmana domácích – 0:1. Podobnou situaci předvedl Horák o dvě minuty později a tentokrát při střele z 20 metrů chyběly centimetry a střela šla těsně vedle.

O další nadějné situace se hráči připravili několika nepřesnými centry z pravé strany, které končily za brankovou čarou bez možnosti zakončení dobře nabíhajících spoluhráčů. Domácí se snažili jen odolávat tlaku hostí bez myšlenek na obrat ve hře a za cenu odkopů. Ve 30. min. zatáhl míč Hradil, ale na jeho dobrý střílený centr nedosáhl Timan ani dobíhající Strnad. Ve 31. min. se do dobré pozice řítil opět Hradil, ale místo postupu uvolněnou cestou do vápna brzy vystřelil a navíc hodně nad. Ve 35. min. po závaru ve vápně nastřelil Horák tyč a poskakují míč dostali domácí ztěží do bezpečí i pro malý důraz dobíhajícího Hradila.

Ve 38. min. vyvezl fantasticky míč stoper Neradil, který od vlastního vápna přešel celou délkou přes pět hráčů soupeře včetně jednoho ze stoperů, v přečíslení 3 na 1 před vápnem uvolnil Horáka, který chtěl ještě přihrát před prázdnou bránu nabíhajícímu Hradilovi, ale jediný domácí obránce slabou přihrávku zachytil a míč kostrbatě spolu s brankářem odkopli. Obrovská šance na zvýšení náskoku, ale trestuhodné zahození.

Když ve 40 min. neproměnil hlavou další slibnou šanci Timan, tak už začínalo být jasné, že neproměněné šance našich hráčů je to jediné, co domácí hráče udržuje v zápase, který už mohl být v tuto dobu rozhodnut. Domácí se snažili alespoň nahodile vykopávat nebo nakopávat míče na polovinu hostí a zde se projevila mimo neproměňování šancí další osudná chyba v naší jinak dobré hře. Stopeři příp. další obránci nechali vysoké míče dopadávat na zem místo zásahu z první, jak zněl příkaz trenérů. V tuto chvíli zůstával jako poslední Neradil, kterému kolegové z obrany nechávali na sobě útočníka domácích, který dotíral na dopadající a poskakující míče.

Zejména druhý stoper Jankola neměl v těchto okamžicích nabranou dostatečnou hloubku a posici, vysoké míče nezasahoval a ani nezajišťoval postupně přetíženého Neradila. Po jedné z těchto situací chtěl Neradil posunout míč hlavou malou domů, ale jeho úmysl skočil hrubou chybou, když dotírající domácí útočník přihrávku vystihl a přehodil Vajdu na z pohledu hostů laciných 1:1. Bohužel o dvě minuty později po podobném výkopu převzal nepokrytý osamocený útočník skákající míč mezi stopery a Polákem a opět přehodil na vápno vyběhnutého Vajdu na 2:1. Po průběhu hry těžko uvěřitelná a frustrující věc na konci prvního poločasu a domácí z minima vytěžili doslova darované maximum.

V poločase nebylo na straně Spartaku zrovna veselo a kromě snahy otočit výsledek při zachování dobré útočné hry se samozřejmě ještě více hovořilo o nutnosti vyvarovat se chyb v obrané fázi, které mohou utkání zlomit nadobro.

Hned ve 48. min. dotírající Timan odebral míč stoperovi domácích, ale z otočky těsně minul bránu z několika málo metrů. To však byla na dlouhou dobu jediná šance a dobrý kombinační fotbal ze strany hostů pomalu upadal do herní křeče, kterou se někteří jedinci snažili řešit sólováním a neefektivní snahou vzít vše na sebe, i když jsou na tento nešvar průběžně upozorňováni. Na tyto okamžiky hlavně dopláceli neúnavně nabíhající a aktivní krajní záložníci Strnad a Adamík, kteří byli bez potřebných přihrávek. Domácí sice nepřevzali otěže zápasu, ale nadále byli neuvěřitelně produktivní a trestali každé zaváhání zadních řad Hulína. V 60. min. vystřelil z trestného kopu Neradil, ale brankář jeho dobře umístěnou střelu vyrazil. Zmíněný Neradil byl po celý zápas velmi aktivní, byla na něm vidět obrovská chuť do hry, ale jeho současný zanedbaný fyzický fond na jeho náročné pojetí hry nestačí. I když si několikrát mezi 45 – 65. min. řekl až doslova vehementně žádal o vystřídání tak byl stále velmi platný a převyšoval většinu hráčů na hřišti, a proto trenéři s jeho výměnou déle váhali.

V 62. min. přišla zlomová branka na 3:1, kdy při pasu za obranu hostí signalizoval stoper a kapitán Jankola ofsajd, již dříve zmíněný domácí pomezní však tentokrát zvolil jiný metr než v prvním dějství a domácí pustil do nájezdu. A když na vápno vyběhnutého Vajdu potřetí podobně přehodil domácí útočník tak to bylo pro hosty tristní. I když se na úrovni situace stojící hulínští diváci velmi zlobili tak to nebylo nic platné a hlavní rozhodčí Olša rozhodnutí nepoctivého domácího asistenta respektoval.

Po tomto okamžiku se vyčerpaný Neradil dočkal vytouženého vystřídání a na hřiště šel Holomek. V 70. min. se ve vyložené šanci objevil Hradil, obešel i brankáře, ale z úhlu v polopádu vystřelil jen vedle. O pár minut na to byl ve slibné posici Holomek, ale nevystřelil dobře. Doslova poslední kapkou pak byla 75. min., kdy po několika minutách dalšího marného obléhání domácí branky přišel protiútok a pěkná střela z 25. metrů, na kterou o trochu více vyběhnutý Vajda nedosáhl a míč skončil počtvrté v jeho síti – 4:1.

Za tři minuty na to sice po pěkné křídelní akci a centru z levé strany zblízka skóroval nabíhající Adamík, ale to bylo jen snížení na rozdíl dvou branek 4:2. V závěru ještě prolétl střílený centr Strnada těsně kolem tyče, ale domácí si již náskok a vítězství pohlídali.

Kýžený efekt v útoku na přiblížení čela tabulky se bohužel nedostavil. V zápase berou všechny tři body šťastnější domácí, kteří tím ještě více posílili svou posici na špici. Mne však domácí zklamali a očekával jsem vyspělejší fotbalový výkon. Výkon Spartaku byl sice velmi pohledný v útočné fázi, kde však velmi dobrou hru zhatilo neproměnění většiny šancí. Zápas se na většině postů odehrál naplno a s potřebným nasazením. Dnes však přišlo několik nečekaných zaváhání v zadních řadách, které domácí nemilosrdně trestali, a tak výsledek vypadá přesně naopak, než by vypovídal průběh zápasu. Na to se ale ve fotbale nehraje a to dnes hráči dokonale poznali. To, jestli si některé připomínky zkušenějších fotbalových činovníků vezmou hráči k duhu a budou předcházet zbytečným chybám, je na nich, ale zatím při průběžném hodnocení z některých hráčů nečiší sebekritický dojem a chyby hledají spíše jinde. I tyto fráze pokud se vezmou za správný konec a přenesou do hry mohou pomoci v tom, abychom začali porážet i silnější soupeře a neokupovali jen nudný střed tabulky. Při slovních ambicích některých hráčů a kvalitě kádru by nemělo být rozhodující, že dnes chyběli tvůrce hry Němec a obránce Dlabaja. Je však pravdou, že v dnešním charakteru zápasu by důraz a posiční hra Dlabaji při kritických momentech před naším vápnem mohly hodně pomoci a je škoda, že se před tímto důležitým zápasem muselo vynuceně zasahovat do sestavy a zejména do osy. Soutěž je teprve v první čtvrtině a není potřeba skládat zbraně. Neměli bychom si však dovolit více dalších zaváhání a ve zbývajících zápasech se pokusit vždy naplno bodovat.

Roman Parobek

Spartak: Vajda – Berečka, Jankola, Neradil (70. Holomek), Polák– Adamík, Janečka, Horák, Strnad – Timan, Hradil.

 15´ Horák, 80´ Adamík

 50



Oznámkujte článek:

výborný - 1     průměr - 2     nic moc - 3

Zpět na úvodní stránku Článek byl zobrazen 3431x, hodnocen 13x, průměrná známka: 1.38

Oficiální stránky SK Spartak Hulín powered & programmed by Admin
Autorem všech příspěvků, není-li uvedeno jinak - Admin. 
Všechna práva vyhrazena, bez souhlasu autora nebo uvedení zdroje nesmí být obsah jinam přejímán, zveřejňován a dále šířen.
(c) Admin 2006-2016